Dat lijkt me duidelijk. Voor ego geldt simpelweg: ‘overleven’, ‘pijn vermijden’ en ‘plezier zoeken’. Vervolgens wil mijn ego hierbij het liefst zijn ‘persoonlijke’ wensen en ‘fabrieksinstellingen’ volgen. Wij allen worden geboren met een uniek eigen wensenpakket, maar waar deze wensen vandaan komen en waarom ze in mij geïnstalleerd zijn is niet duidelijk.

Dat zal zeker deels genetisch kunnen zijn. Kijk maar eens naar Max Verstappen, die niets liever doet dan heel hard rondjes rijden in Formule 1 auto’s. Zijn vader Jos was ook al Formule 1 rijder, maar nog lang niet zo goed als Max. “Het zat er al in”, zeggen we dan.

Bij anderen is de herkomst van hun wensen veel moeilijker te achterhalen en lijkt er willekeur in het spel. Misschien dat bepaalde omgevingsfactoren me vroeger zo geprikkeld hebben dat ik dit wilde gaan doen. Anderen zeggen dat het misschien wel een opdracht van mijn ziel is, die in mij zijn beslag moet krijgen.

Daarom zei Schopenhauer over de vrije wil: “Je kunt wel doen wat je wil, maar niet willen wat je doet.”

Dus zal mijn ego van nature het liefst doen waartoe het bestemd is en vooral wat het graag wil doen. Een probleem daarbij is dat míjn ouders het daarmee misschien niet eens zijn, anders dan de vader van Max. Eerst ‘een vak leren’ alvorens met sport of spel te beginnen. En zo worden we nogal eens gedwongen om ons gedrag aan te passen en kunnen we niet doen wat we van nature graag zouden willen doen. Er ontstaat aangepast ‘maskergedrag’, waardoor mijn zelfbeeld misschien wel de nodige schade oploopt.

En telkens wanneer ik op míjn wensen aangesproken word komen de kriebels en kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Of ik pas me aan de ander aan, en word ongelukkig, óf ik ga dwars liggen om mijn wensen te verwezenlijken, want pas dan zal ik echt gelukkig zijn. Pas dan ook zal mijn ziel zijn opdracht in vervulling zien gaan.

Goede richtlijn is, dat geluk een bijverschijnsel is van het vervullen van je wensen. So be happy! Doe wat je moet doen. Let op de signalen in je lijf en ga op je gevoel af. Besef dat jij uniek bent, kom op voor jezelf. Maar alles staat misschien al in de tijd, dus zal het vanzelf wel duidelijk worden.

In zijn reactie op blog 16 deed Paul de suggestie dat “ego ego moet ontstijgen en zichzelf zien”. Dat klinkt misschien wat cryptisch, maar kan ik tot op zekere hoogte wel delen. Mijn ego kan leren door ‘bewustwording’. Eerst zal ego moeten inzien wat het daadwerkelijk is. Dat het niet iemand is, maar eerder iets. Iets wat ook zonder bewustzijn kan bestaan zonder iets anders te willen dan pijn vermijden en plezier zoeken. Dankzij bewustzijn ontstond voor ego de mogelijkheid om te leren en daardoor bijna boven zichzelf uit te stijgen en van daaruit zicht op zichzelf te krijgen. Maar misschien moeten we dan eerst nog eens naar de aard en wensen van bewustzijn kijken.