Het woord ‘persoon’ en persoonlijk wordt door ons veelal gebruikt om onszelf aan te duiden. Toch staat de oorspronkelijke betekenis van het Etruskische woord ‘persona’ voor ‘masker’. Met andere woorden, wat ik duid als ‘mijn persoon’ is eigenlijk ‘mijn masker’. Om deze woordspeling te begrijpen moeten we terug naar de vraag wie we van nature zijn.

In onze kern zijn wij allemaal ‘mensen’ met unieke kwaliteiten en een missie. Wij zijn hier op aarde om te leven en, denk ik, om onze ziel een vehikel te bieden om zijn specifieke zielsopdracht in dit leven te mogen ervaren. En in deze samenwerking biedt de ziel aan mijn brein zelfbewustzijn en inzage.

Maar misschien omdat we juist als unieke mensen geboren worden en daarmee niet onmiddellijk voldoen aan de specifieke wensen van onze ouders en anderen om ons heen, wordt ons vaak al op jonge leeftijd een negatief zelfbeeld aangepraat. Mijn spontaan van nature gewenst gedrag wordt onderdrukt en aangepast gedrag ontstaat. Op grond van de opmerkingen van onze ouders en anderen hebben we onszelf wijs gemaakt niet goed genoeg te zijn.

En ontevreden over dit negatieve zelfbeeld vertonen we ‘maskergedrag’ en veinzen we vanaf nu een ander te zijn en dragen we een masker wat ons tot de ‘persoon’ maakt die we nu zijn. Maar ook dit maskergedrag zal ons vroeg of laat opbreken, omdat we voelen dat het onecht is en dat we in onze kern anders en beter zijn dan we ons nu voordoen. Daarom moeten we breken met dit masker, met deze ‘persona non grata’ die verbergt wie we daadwerkelijk zijn!

Breek met je masker en met je negatieve zelfbeeld. Geloof je gedachten niet. Toon je ware aard en draag de boodschap uit die jij de wereld te bieden hebt. Jouw unieke en ware aard vormen je missie in dit leven. Het leven heeft voor jou hiervoor uitgekozen!