‘Waartoe zijn we op aarde?’ Zowel Darwin als de Katholieke kerk boden ons antwoord op deze vraag.

“Voor de evolutie en ons voortbestaan” zei Darwin. “Om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn” stelde de kerk.

De antwoorden van Darwin en de Katholieke kerk lijken wel wat in elkaar over te lopen. We zijn van nature op zoek naar een partner, zowel om kinderen te krijgen, alsook omdat we ons zonder een ander niet gelukkig voelen. Het vinden en het verkrijgen van een partner biedt ons geluk én helpt mee aan de evolutie. ‘Liefde’ is niet de kers op de taart van het leven, maar een fundamentele levensbehoefte. Extra voordeel is, dat je door een ander gelukkig te maken zelf nóg gelukkiger wordt.

Jammer genoeg blijkt relationeel geluk in nagenoeg de helft van de gevallen niet blijvend, alsof ons onbewuste zich toch vergist heeft in onze partnerkeuze.

Schopenhauer waarschuwde al : “Iemand die zeer geschikt is voor ons kind, is bijna nooit geschikt voor onszelf.”

Door verschillen ontstaan geschillen en na zo’n zeven jaar begint er vaak iets te wringen in de relatie, dat bekend staat als: ‘the seventh years itch’. En nu we steeds ouder worden duurt ‘eeuwige trouw’ ook wel erg lang. Dus wellicht maakt serieel partnerschap gelukkiger, maar paradoxaal genoeg verlangen we allemaal nog steeds naar die ene ‘eeuwigdurende’ liefde.

Geluk noch het leven blijken echter 100% maakbaar. Alleen positief denken of je schouders eronder zetten voldoet niet. Nietzsche troost ons met de opmerking: “Was mich nicht umbringt macht mich starker.” 

We zoeken geluk, maar bij nader inzien zijn we niet zo vaardig in het verwerven van geluk en weigeren we zelfs om ‘onvoorwaardelijk’ gelukkig te zijn. We willen pas gelukkig zijn als al onze klachten verdwenen zijn, als onze partner doet wat we willen, en we in het bezit zijn van alles en nog wat. Maar opnieuw blijkt het bezit van de zaak het eind van het vermaak. Ook genot brengt geen echt geluk, en blijvend geluk lijkt al helemaal teveel gevraagd. (Anthony de Mello: Bewustzijn)

Eckart Tolle gaf het goed weer door te stellen: “Er zijn twee manieren om ongelukkig te worden: Niet krijgen wat je wilt en wel krijgen wat je wilt.”  (De kracht van het nu)

Of is het grootste geluk: de afwezigheid van ongeluk, zoals de Epicuristen stelden?

Gelukkig worden doe je door je wensen te realiseren” stelt Marinus Knoope. Misschien dat het volbrengen van je missie of het vervullen van de wensen die je in je hebt je het ware ‘geluk’ kunnen brengen. Geluk als ‘bijverschijnsel’ van een inhoudelijk leven en als een meetbaar bewijs van een geslaagde missie. (De creatiespiraal)

Chris Prentiss daarentegen zegt: “Er is maar één weg waarlangs we blijvend geluk kunnen bereiken, en die weg is eenvoudig: wees gelukkig.”  (Het geluk is met je)

Men zegt dat echt geluk ‘moeiteloos’ is, een standaardinstelling van de mens die geboren is voor geluk, en die in staat is eigen geluks-hormonen te produceren. Maar waarom lukt dat dan niet altijd?

Daarvoor moet je ‘wakker worden’ stelt Boeddha. Alle pijn die we ervaren komt voort uit onszelf en de oorzaak van pijn is ons verlangen naar verandering, naar iets anders dan wat is.

“Je bestemming is niet noodzakelijk wat je geest wil. Je bestemming is niet noodzakelijk anders dan wat er hier en nu is,” verwijst Whenary ons naar deze woorden van Boeddha. (The texture of being)

Wij lijden omdat we niet accepteren wat er nu is en omdat we het heden verdringen met het verleden en met het verlangen naar een betere toekomst.

Principieel kun je alleen maar gelukkig ‘zijn’ in het ‘nu’, in het heden waarin je leeft. Laat dit heden dan ook niet verpesten door je verleden en verlang naar niet anders dan naar wat je ook kunt missen en accepteer wat is.

“De grootste rijkdom is geen wensen hebben” is het advies van Petrarca.

We zijn uitverkoren om hier op aarde te zijn om te leven en om het leven te ervaren. Om gelukkig te zijn. Om relaties met anderen aan te kunnen gaan, de evolutie te helpen en onze eigen diepste wensen waar te maken en daardoor daadwerkelijk ‘gelukkig te zijn’. Ook de oorzaak van chemisch gelukkig zijn ligt in onszelf. We hoeven slechts te willen wat het leven van ons wil en geen andere verlangens te koesteren om dit proces aan te sturen.

“Er is geen pad voor het leven, de weg komt achter je aan” zegt de Tao.  Accepteer vooral wat is! Wanneer je alles, maar dan ook alles accepteert wat is, kun je niet anders dan gelukkig zijn. “Amor fati”, zei Nietzsche zelfs. “Houd van je lot”, wat je ook overkomt.