Wij zijn op aarde “om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn” volgens de Katholieke kerk. Er wordt zelfs niet gezegd ‘om gelukkig te worden’, maar ‘om gelukkig te zijn’. Toch lijken we allemaal gelukszoekers te zijn die het maar moeilijk kunnen vinden.

Op alle mogelijke manieren proberen we te ontsnappen aan de sleur van alledag. In drank, drugs en virtual reality. In gokverslaving en dating sites met extreme seks, ondanks een leuke relatie. In sport-kicks, koopverslaving of vakantievlucht, waarbij het onderscheid tussen geluk en genot allang zoek is.

We menen recht te hebben op geluk, maar zijn onverzadigbaar omdat het meeste al binnen handbereik is terwijl het geluksgevoel onbereikbaar blijft. Wanneer zal ik eindelijk gelukkig zijn? En geluk als ‘het ontbreken van ongeluk’, van de Epicuristen, heeft allang afgedaan. Overheerst door het gevoel: “I can’t get no satisfaction” worden we gedwongen tot steeds extremer gedrag.

Het is inderdaad zoals Eckart Tolle zei: Er zijn twee manieren om ongelukkig te worden: Niet krijgen wat je wilt en wel krijgen wat je wilt.” Inmiddels lijken wij slachtoffer van het laatste geworden te zijn. We zijn ongelukkig terwijl we nagenoeg alles hebben.

De waarheid is dat wij een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid hebben. Het leven is niet 100% maakbaar. Wij zijn niet eens wie we denken te zijn. Misschien dat we in de marge iets kunnen veranderen aan wat ons aangeboden wordt, maar de belangrijkste zaken bepalen we niet zelf. Om echt gelukkig te worden moeten we meer zicht op het leven krijgen.

Zo biedt Boeddha ons een helder pad naar geluk: ‘Stop met wensen en verlangen naar wat je toch niet in de hand hebt en je zult gelukkig zijn! Accepteer wat er is, het goede en het slechte, omdat je de uitkomst toch nog niet kunt overzien. Pijn komt voort uit ons verlangen naar verandering. Stop daarmee en accepteer wat is.’

Ben blij met wat je krijgt in dit leven, want het wordt je geschonken. Accepteer de bedoeling die je ziel heeft, zelfs al ben je “Twelve years a slave”. Je krijgt er een Oscar voor. Accepteer je karma. Alleen dan geldt dat echt geluk ‘moeiteloos’ is en dat je geboren bent voor geluk.

“Je bestemming is niet noodzakelijk dat wat je geest wil. Je bestemming is niet noodzakelijk anders dan wat er hier en nu is.” (Roy Whenary: The Texture of Being)