Wanneer we met de kleinkinderen een spel willen spelen, dan wordt de laatste tijd regelmatig gekozen voor  ‘levensweg’. Een bijna levensecht spel waarin je zelf kiest voor een opleiding en je mag kiezen uit enkele beroepen. Je begint aan je carrière en krijgt de keuze om al dan niet een gezin te stichten, hetgeen je later bonuspunten oplevert.

Je krijgt ook de keuze om een risicovol, dan wel een rustig traject te volgen. En ondertussen bepaalt het lot via de dobbelstenen je inkomsten, je mogelijkheden en je beperkingen. Kortom: ‘levensecht’. Maar omdat dit een spel is, kun je je verliezen wel verdragen, ook al geniet je méér bij winst. Zou je het spel van jouw leven niet net zo kunnen spelen. Er zijn keuzes te maken waarin je inspraak hebt en waarbij jij mag kiezen. Natuurlijk wordt de keuze mede bepaald door jouw persoonlijke voorkeuren en persoonlijke ‘fabrieksinstellingen’. Verder wordt er veel door het lot bepaald, maar het blijft een spel. Een benadering van het leven die we ook bij Mo Gawdat, auteur van ‘De logica van geluk’ al tegenkwamen. De benadering van het leven als een spel met uitdagingen.

Net zo neemt Paul Smit je mee naar de bioscoop en vraagt hij je te kijken naar de film van jouw leven. Bekijk de film zoals je iedere film bekijkt, in het ‘nu’ van elke situatie, genietend van de spanning, van het drama en van de vreugde. Je begrijpt en weet dat alles in de film zich afspeelt volgens een bepaald scenario, waarvan de afloop jou echter nog niet bekend is.

Nu moet je je ook voorstellen, zegt hij, dat de Muppets achter je zitten, die weliswaar in het ‘nu’ van de film zitten, maar die er bovendien hardop van alles van vinden. Die hardop de mogelijke gevolgen voorzien van al wat er waarom nu zou kunnen gaan gebeuren. Ze verpesten je hele film! Zij hebben hun eigen overtuigingen, vanuit hun eigen ervaringen, en ze maken zich druk over het ‘verleden’ en de ‘toekomst’ van de film en de hoofdrolspelers.

Net zo leven wij veelal niet in het huidige moment, maar zijn de Muppets in ons hoofd bezig met ons verleden en onze toekomst, ook al kennen we het scenario nog niet. Dus, roep de Muppets in je hoofd een halt toe. Blijf zoveel mogelijk in het nu.

Een inzicht: Het leven bestuurt jou i.p.v. dat jij het leven bestuurt, maar je probeert je eigen roeping te volgen. De keuzes die jij maakt ontstaan in jou, op grond van de gedachten die in jou ontstaan en die bij jouw instellingen en bij het universele spel horen. Net als bij ‘Levensweg’ heb je wel iets te zeggen, en moet je kritisch blijven en kiezen, maar het lot en het toeval of een scenario bepalen de uitkomst.

“Het leven is als een totaal verzorgde bootreis, alleen sta jij niet achter het roer.” (Paul Smit)

Dit klinkt natuurlijk als determinisme, maar Stephen Hawking zei: “Ook mensen die geloven in determinisme kijken naar links en rechts wanneer ze de weg over steken.”